Prawdziwy Kurczak po Wietnamsku

Comment

Kuchnia

Składniki:

  • 500 gramów mięsa z udka kurczaka (nie filet)
  • Ciemny sos sojowy
  • 4 – 5 cebul średnich cebul
  • 3 łyżeczki cukru
  • Świeży imbir
  • Czosnek
  • Pasta chilli
  • Sól

Gotowanie ryżu pomijam.

Cebulę kroimy w piórka, wrzucamy do pojemnika, zalewamy niewielką ilością sosu sojowego – tak aby sos oblepił cebulę. Cebula nie ma w nim pływać.

Mięso z kurczaka kroimy na odpowiadające nam, niewielkie kawałki. Dodajemy trochę tartego imbiru, przez praskę przeciskamy 4 ząbki czosnku, szczyptę bądź 2 soli, pastę chilli i oczywiście sos sojowy. Wszystko mieszamy i wrzucamy do lodówki. Ja trzymałem w lodówce z godzinkę.

Zaczynamy obróbkę termiczną 🙂

Na patelni, w niewielkiej ilości oleju smażymy cebulę. Tylko nie do końca – niech będzie wstępnie usmażona ale aldente.

Usmażoną cebulę przerzucamy na talerz.

Nie myjemy patelni / woka (ja osobiście nie mam Woka).

Na pozostały olej wsypujemy 2 łyżeczki cukru. Ważne jest żeby nie spalić cukru. Moja kuchenka indukcyjna ma skalę od 1 do 9 + TURBO. Karmel robiłem na poziomie 5. W momencie gdy cały cukier zamieni się w karmel wrzucamy kurczaka z lodówki – po chwili zwiększając moc kuchenki. Ja ograniczyłem się do poziomu 7.

Smażymy kilka minut cały czas mieszając. Dodajemy wcześniej podsmażoną cebulę. Mieszamy.

Ja dodałem pod koniec jeszcze trochę sosu sojowego który fajnie się zredukował.

Dodam, że nie smażyłem na patelni z bardzo grubym dnem. Grubym ale nie bardzo grubym (mam patelnie z grubszym dnem).

 

PS. Jest to wariacja na temat przepisów na kurczaka Ga Kho

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Akceptuję
Śmietnik wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt zgodnie z ustawieniami przeglądarki.